niedziela, 7 kwietnia 2013

Masło SHEA - Skarb Afryki...



Masło SHEA pozyskiwane jest z ręcznie zbieranych orzechów drzewa Shea, które w Afryce uważane jest za święte. Z tłustych orzechów otrzymuje się naturalny tłuszcz roślinny,
który na Czarnym Lądzie używany jest do smażenia, jednak dzięki jego cennym właściwościom ma szerokie zastosowanie w kosmetyce i medycynie.
Masło SHEA doskonale chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi: wiatrem, mrozem i słońcem (zawiera naturalny filtr UV odpowiadający SPF 4-6).
 Ma silne właściwości nawilżające oraz przyspieszające procesy gojenia ran i regeneracji skóry. Cieszy się wielką popularnością w profilaktyce i leczeniu rozstępów.
Dlaczego MASŁO SHEA jest tak cenione?
W jego składzie odnajdujemy między innymi cenne kwasy tłuszczowe (oleinowy, stearynowy, palmitynowy i linolenowy), witaminy E i F, nienasycony kwas oleinowy, trójglicerydy, woski, alkohole trójterpenowe czy allantoinę. Surowe masło jest bogate w katechiny, kwas galusowy i kwas cynamonowy, które mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i chronią skórę przed promieniami UV, co ma duże znaczenie w gorących krajach Afryki. Masło jest idealnie tolerowane przez skórę, ponieważ kombinacja kwasów tłuszczowych w nim zawartych przypomina skład warstwy naskórka. W Afryce masło SHEA stanowi uniwersalny lek łagodzący podrażnienia, pomagający w stanach zapalnych skóry oraz zwalczający wszelkie problemy dermatologiczne.

Masło SHEA jest doskonałe do każdego rodzaju skóry i może być stosowane do pielęgnacji skóry noworodków.
Stanowi uniweralny środek do zastosowań w kosmetyce i kuchni!
ZASTOSOWANIA
Maska lub krem na twarz i włosy
Baza pod makijaż
Nawilżający i antycellulitowy balsam do ciała
Balsam po depilacji przeciw wrastaniu włosków
Krem do stóp przeciw rogowaceniu i odciskom
Pomadka ochronna do ust o działaniu przeciwsłonecznym i przeciw wirusowi opryszczki
Pielęgnacja podrażnionej skóry niemowląt i brodawek matek karmiących
W kuchni do smażenia i jako niezwykle zdrowy dodatek do wielu potraw!

Produkt jest w 100% naturalny i NIERAFINOWANY, co pozwala zachować jego najcenniejsze właściwości!
Masło SHEA jest pozbawione konserwantów, dlatego należy chronić je przed wysoką temperaturą i światłem.

1 komentarz: