wtorek, 25 sierpnia 2015

PACHNĄCY DUET NA ODPORNOŚC


Dziś chciałabym przedstawić dwa wspaniałe kosmetyki, które wspólnie tworzą świetny zestaw wzmacniający układ odpornościowy. Warto zadbać o swój organizm relaksując się przy użyciu dobrodziejstw natury: olejku z drzewa herbacianego, bergamotki, cytryny i lawendy.
W skład wspomnianego zestawu wchodzą:

Mydełko immunity jest to aromaterapeutyczne mydło, składające się z olejków z drzewa herbacianego, bergamotki, cytryny i lawendy. 
Przepiękny zapach kosmetyku nie tylko umili kąpiel, ale wspomoże również system immunologiczny. 
Dlaczego?
Wszystko za sprawą właściwości naturalnych olejków eterycznych.
Olejek z drzewa herbacianego ma działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, pomaga zwalczać choroby gardła, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ponadto świetnie oczyszcza, przeciwdziała podrażnieniom i nadaje się do alergicznej, problemowej skóry.
Olejek z bergamotki ma działanie uspokajające i kojące, dzięki czemu odpręża i relaksuje.
Sprawdzi się zatem idealnie w okresach zwiększonego stresu lub gorszego samopoczucia. 
Ma również właściwości antyseptyczne i antywirusowe.  Wspomaga regeneracje skóry.
Olejek z cytryny wspomaga leczenie problemów dermatologicznych. Działa odkażająco i przeciwzapalnie,pomaga w chorobach dróg oddechowych. Poprawia też nastrój i łagodzi emocje.
Mydełko immunity zawiera także olejek lawendowy, w który warto dodatkowo wzbogacić swoją kosmetyczkę. Jest to bowiem wyjątkowy pogromca bakterii, wirusów i infekcji. 
Olejek działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. 
Łagodzi zapalenie zatok, katar, kaszel i bóle głowy. Przyspiesza gojenie ran, pomocny jest w leczeniu stanów zapalnych skóry, w grzybicy, łupieżu, egzemie i trądziku oraz przy bólach menstruacyjnych.
Olejek lawendowy świetnie nadaje się do kąpieli, masażu czy aromaterapii.


środa, 5 sierpnia 2015

MORELOWE,LETNIE NAWILŻENIE SKÓRY :)

MORELOWE NAWILŻENIE
Z pysznymi owocami Moreli pospolitej spotkała się większość z nas. Są smaczne, pełne witamin i pozytywnie wpływają na zdrowie.
 Z nasion tych właśnie owoców otrzymuje się olejek z pestek moreli. Olejek bogaty jest w witaminy E i A. To delikatny kosmetyk, nadający się nawet dla wrażliwej i alergicznej cery. Nawilża i regeneruje podrażnioną i suchą skórę, ma także właściwości ujędrniające. Ponadto dobrze sprawdzi się przy dojrzałej, skłonnej do zmarszczek cerze. Dzięki temu, że szybko się wchłania, można stosować go bez obaw, że pobrudzi ubranie.
Inne właściwości: wygładza, opóźnia procesy starzenia, odbudowuje spierzchniętą skórę, utrzymuje nawilżenie, zapobiega pieczeniu i podrażnieniom.
Jak wykorzystać olejek z pestek moreli? 
Oto przykłady:
·         Do kąpieli
·         Do masażu
·         Bezpośrednio na lekko zwilżoną skórę
·         Do pielęgnacji twarzy i ciała
·         Jako dodatek do kremów i balsamów
RADA: Olejek mogą stosować zarówno dorośli, jak i dzieci.

Olejek z pestek moreli można znaleźć tutaj- 60 ml TERAZ NA PROMOCJI! :)


Oraz tutaj:

BAZYLIA DOBRA NA STRES I POCENIE :)


Bazylia to przyjemna dla oka, intensywnie pachnąca roślina, popularna w uprawie i używana zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym.  Ma bardzo szerokie zastosowanie, a we Francji nazywana jest nawet „królewskim zielem”. 
Z bazylii wytwarzany jest niezwykle aromatyczny olejek o ziołowo-korzennym zapachu. 
Olejek bazyliowy  ten to prawdziwy skarb od natury, dlatego też chciałabym napisać co nieco o jego wyjątkowych właściwościach :)
Po pierwsze, olejek bazyliowy ma działanie relaksujące. Powinny po niego sięgnąć osoby zestresowane, mające „dużo na głowie”, pragnące odprężenia i ukojenia nerwów. 
Olejek bazyliowy  łagodzi lęki, działa antydepresyjnie, pobudza, niweluje zmęczenie, poprawia nastrój.
Po drugie kosmetyk ten sprawdzi się w przypadku bólu głowy, bólów mięśniowych, reumatycznych, menstruacyjnych, przy migrenach oraz ukąszeniach owadów. Działa przeciwbólowo, kojąco i łagodząco, a także antyseptycznie.
Po trzecie przeciwdziała poceniu stóp i likwiduje nieprzyjemny zapach, który towarzyszy tej dolegliwości.
Po czwarte świetnie nadaje się jako dodatek do szamponu lub odżywki, gdyż odświeża i wzmacnia włosy, a także zapobiega ich wypadaniu.
To jeszcze nie koniec! Dodatkowe działanie olejku bazyliowego obejmuje: pozytywny wpływ na skórę, odporność i układ oddechowy. Olejek spowalnia odrastanie włosków po depilacji, łagodzi kaszel i objawy astmy oraz zapalenia oskrzeli, pomocny jest w okresie przeziębienia. 
RADY:
·         Przed użyciem olejek należy rozcieńczyć.
·         W celu pielęgnacji włosów można dodać kilka kropli do szamponu, w przypadku pielęgnacji skóry – do żelu pod prysznic lub kremu.
·         Aby zrelaksować się w „bazyliowej kąpieli” należy dodać kilka kropli olejku do wanny z ciepłą wodą.
·         W dolegliwościach związanych z układem oddechowym można dodać kilka kropli olejku do wody w kominku do aromatoterapii.
·         Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz osoby z nadciśnieniem.
Olejek ten można znaleźć tutaj  teraz na PROMOCJI! :)

Oraz tutaj: 




poniedziałek, 27 lipca 2015

IMBIROWY POGROMCA CELLULITU czyli naturalny sposób na ujędrnienie skóry :)

Większość z nas kojarzy imbir z jego zastosowaniem w kuchni. 
Herbaty, nalewki, soki, przyprawy – kto z nas nie spotkał się choć raz z aromatycznym korzeniem w takiej postaci? Imbir uprawiany jest od tysięcy lat i znany ze swoich licznych zalet. Pomocny jest w przeziębieniach, nadaje oryginalny posmak potrawom i pięknie, intensywnie pachnie.

Mało kto jednak wie, że imbir może działać zbawiennie także w kwestii pielęgnacji naszego ciała. 
Z rośliny tej w procesie destylacji z parą wodną powstaje olejek imbirowy. Do jego niewątpliwych zalet zaliczyć można specyficzny, miodowo-korzenny zapach. Oczywiście to, czy zapach nam się spodoba zależy w największej mierze od gustu, mnie jednak urzekł od razu po odkręceniu szklanej buteleczki firmy Zein :) 
Tu warto wspomnieć, że olejek imbirowy uważany jest od wieków za bardzo silny AFRODYZJAK.
W kosmetyk ten powinny zaopatrzyć się osoby walczące z cellulitem.
 Masaż olejkiem imbirowym może zdziałać prawdziwe cuda! Rozgrzewa, ujędrnia, poprawia krążenie i koloryt skóry, a także pomaga niwelować tkankę tłuszczową. Ważne jest, aby zabiegi antycellulitowe stosować regularnie. Ponadto olejek imbirowy poprawia kondycję włosów, nawilża je i wzmacnia cebulki,  zapobiegając wypadaniu. Ma właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne, dzięki czemu dobrze sprawdzi się w przypadku kataru i kaszlu. Zwiększa odporność na infekcje.

RADY:
·         Olejek ma silne działanie, w związku z czym może podrażnić wrażliwą skórę. Dlatego zawsze przed użyciem należy go rozcieńczyć (nie stosować bezpośrednio na skórę!).
 
Jak zatem stosować? Oto przykłady:
W przypadku masażu należy zmieszać kilka kropli z 10 ml. oliwy z oliwek lub olejku migdałowego.
* W kąpieli wystarczy dodanie kilku kropli do wanny z ciepłą wodą.
* Do zabiegów antycellulitowych możemy użyć balsamu zmieszanego z kilkoma kroplami olejku imbirowego. (Ok. 2 krople olejku na 10 ml. balsamu)
* W przypadku przeziębienia, kataru lub kaszlu dodajemy do  kominka aromaterapeutycznego kilka kropli olejku zmieszanych z wodą.
   Przed pierwszym użyciem należy sprawdzić działanie rozcieńczonego olejku na naszą skórę, gdyż
jak każdy kosmetyk może uczulać.
Olejku imbirowego nie powinny stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby z nadciśnieniem.

Olejek ten można znaleźć tutaj: wspomniany w artykule olejek firmy Zein teraz na PROMOCJI! 








Oraz tutaj




piątek, 10 lipca 2015

Wspaniałe, kosmetyczne "TRIO" na różne dolegliwości ...

Dziś chciałabym opisać trzy rewelacyjne olejki: z gorzkich migdałów, sosnowy i z majeranku. Są to wyjątkowe kosmetyki, które można stosować na wiele dolegliwości lub po prostu w celu pielęgnacji ciała :) Przejdźmy więc do rzeczy!
Olejek z gorzkich migdałów
Olejek z gorzkich migdałów pozyskiwany jest z nasion pięknego drzewa migdałowego. 
Ma bardzo szerokie zastosowanie. Zalecany jest zwłaszcza przy poparzeniach słonecznych, gdyż świetnie regeneruje skórę, dezynfekuje i działa przeciwbólowo oraz przeciwzapalnie. 
Ponadto oczyszcza skórę z niedoskonałości, rozjaśnia przebarwienia i piegi, zmiękcza naskórek i działa uspokajająco. 
Można stosować go także w celu poprawienia kondycji zniszczonych włosów.
RADA: Można dodać kilka kropli olejku do kremu, balsamu lub żelu pod prysznic i w ten sposób stosować na skórę.
Więcej informacji o tym świetnym kosmetyku tutaj:klik 


Olejek sosnowy
Na ten kosmetyk warto skusić się choćby z powodu wyjątkowego zapachu. 
Pamiętacie, jak pięknie pachnie w sosnowych lasach? Wspomnienie leśnych wycieczek można poczuć zaraz po otworzeniu szklanej buteleczki z olejkiem sosnowym. 
Intensywny, świeży i wakacyjny aromat pobudzi zmysły i doda energii. 
Nie jest to jednak jedyna zaleta olejku sosnowego – ma on ich całą masę! 
Przede wszystkim leczy infekcje górnych dróg oddechowych i zatok. Kąpiele i inhalacje parowe stosuje się dodając kilka kropli olejku do wody, zwłaszcza przy przeziębieniach, bólach gardła i katarze. Ponadto olejek sosnowy świetnie nadaje się do masażu – posiada właściwości rozgrzewające, zmiękcza skórę i łagodzi bóle reumatyczne.
 Można używać go do dezynfekowania powietrza lub podłogi. W tym celu należy do litra wody dodać kilka kropli olejku i rozpylić w pomieszczeniach.
Dodatkowe działanie: antyseptyczne, bakteriobójcze, przeciwzakaźne, przeciwbólowe
RADY:
·         Olejek może być stosowany do neutralizacji zapachów.
·         Można dodać kilka kropli olejku do kremu lub balsamu i w ten sposób stosować na skórę.
·         Olejek sosnowy pomaga w czyszczeniu mieszkania: można umyć z jego pomocą lodówkę, zamrażarkę, piekarnik, blaty. W tym celu należy umieścić 2 krople olejku na wilgotną gąbkę i nią przetrzeć zabrudzone powierzchnie.
·         Stosowanie olejku sosnowego przez kobiety w ciąży oraz dzieci powinno zostać skonsultowane ze specjalistą.
Więcej informacji o olejku sosnowym tutaj: klik



Olejek majerankowy
Majeranek ogrodowy to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. 
Uprawiany jest w wielu rejonach świata. Rozdrobnione ziele majeranku używane jest w kuchni jako przyprawa o wielu zdrowotnych właściwościach.  Majeranek znalazł także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. 
Z rośliny tej w procesie destylacji z parą wodną pozyskuje się olejek majerankowy.
Olejek majerankowy ma intensywny, przyjemnie ziołowy zapach oraz szerokie spektrum działania. Do najważniejszych jego zalet należy zaliczyć działanie uspokajające, rozluźniające i kojące nerwy. Olejek zalecany jest osobom zestresowanym, w okresach chandry i gorszego samopoczucia. 
Ponadto ma właściwości rozgrzewające, antyseptyczne i przeciwbólowe, rewelacyjnie nadaje się więc do masażu. Ujędrnia skórę i pomaga zwalczyć cellulit. Łagodzi stany zapalne, działa kojąco na bóle reumatyczne, a także ściągająco na skórę. Opóźnia efekty starzenia.
Dodatkowe działanie: podnosi libido, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega bólom głowy, stawów i mięśni, przyspiesza gojenie ran.
RADY: aby uzyskać olejek do masażu o właściwościach kojących i rozluźniających, zaleca się połączenie kilku kropli olejku majerankowego z olejkiem arganowym, migdałowym lub olejkiem z jojoby.
Więcej informacji o tym olejku tutaj:klik




Opisane przeze mnie trzy rodzaje olejków to kolejny dowód na to, jak wiele dobrodziejstw niosą ze sobą naturalne kosmetyki. 
Serdecznie zachęcam do odkrywania ich wyjątkowych właściwości :) 

czwartek, 2 lipca 2015

Czarnuszkowe maści - skuteczna relaksacja przeciwbólowa dla zmęczonego ciała




Maleńkie ziarenka o wielkiej mocy - czarnuszka - naturalne ukojenie uśmierzające 

różnorakie dolegliwości jakie dotykają nasze ciało.

Liczne  prace prowadzone nad leczniczym działaniem oleju z czarnuszki i jej wpływu na zapobieganie  licznych patogenów chorobotwórczych wykazują iż,ziarna czarnuszki posiadają właściwości uspakajające,uśmierzające ból,przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne,antydepresyjne, wzmacniające system odpornościowy. 

Prezentuję Wam 2 maści firmy HEMANI, które stały się hitem w naszym sklepiku.

Pierwsza z nich to :
Głównym jej składnikiem jest olej z nasion czarnuszki tłoczony na zimno. Krem składa się z 100% naturalnych składników.
Pachnie podobnie do czystego olejku z czarnuszki, chociaż odrobinę łagodniej.
Ma konsystencję gęstej maści i ciemnożółty kolor.
Czarnuszka (Nigella sativa) zwana również czarnym kminem (black cumin) to wyglądająca niepozornie roślinka pochodząca z Iraku i Turcji. Znana ze swoich cennych właściwości już 2500 lat temu. Posiada ziarenka o olbrzymiej mocy, które doceniali już władcy starożytnego Egiptu, to dzięki nim olej z czarnuszki nazywany jest „zlotem faraonów”.
MAŚĆ Z CZARNUSZKĄ 
Zawiera wiele prozdrowotnych substancji w tym: około 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas linolowy (omega-6) – 60%, kwas oleinowy (omega-9) 25% oraz kwas alfa- linolowy (omega-3) – 1%. Olej z czarnuszki zawiera również witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy i przeciwutleniacze oraz najważniejsze- tymochinon. Jest to składnik olejku eterycznego czarnuszki, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe.
Skladniki kremu:
Nigella sativa, Paraffinum Liquidum,Pterolatum, Aqua and Paraffinum Solidum
Do stosowania głownie na szyje, ramiona, klatkę piersiowa i brzuch, ale może być używana do masażu całego ciała.Koi i łagodzi napięcie i bóle mięśniowe.
Maść przeznaczona jedynie do użytku zewnętrznego.

Druga maść o silniejszym  działaniu przeciwbólowym to:

Zawiera same naturalne składniki: olejek cynamonowy, olejek goździkowy, olejek eukaliptusowy ekstrakt z mięty i kminu oraz olejek tymiankowy,olejek wintergreen (gauteriowy), Aqua, Petrolatium.
Jej skuteczność jest efektem  połączenia naturalnych olejków eterycznych, zawierających substancje aktywne oddziałujące na bolące miejsca, oraz naturalne substancje zapachowe oddziałujące na na nasze zmysły.
Stosowanie maści pomaga skutecznie  się zrelaksować i odpocząć.
·         niweluje napięcia nerwowe
·         koi i uspokaja
·         wspomaga krążenie krwii
·         pomaga w przypadku skurczy mięśni
·         działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie
Składniki: Cinnamon Oil, Clove Oil, Peppermint Thymol, Eucalyptus Oil, Wintergreen Oil, Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Nie stosować u dzieci, w czasie ciąży i u osób uczulonych na salicylany.
Dla ciekawych:
·         Wintergreen (Gaulteria Gaultheria procumbens) - zaliczana jest do rodziny wrzosowatych. Jest krzewinką o dzwoneczkowatych białych lub różowych kwiatach i lśniących eliptycznych liściach. Olejek Gauteriowy działa podobnie jak kwas salicylowy. Charakteryzuje się dużym przenikaniem do tkanek organizmu.
·         Olejek cynamonowy - działa na skore antyseptycznie, ściągająco i rozgrzewająco, łagodzi stany zapalne skory, Stosowany do masażu działa łagodząca na dolegliwości reumatyczne.
·         Olejek eukaliptusowy - najlepiej sprawdza się przy masażach z olejem bazowym np. migdałowym, winogronowym albo w kąpieli. Używany do masażu łagodzi także bóle związane z zapaleniem ścięgien, bóle mięśniowe, reumatyczne, artretyczne.
·         Olejek goździkowy - W przypadkach stosowania na skórę i błony śluzowe rozgrzewa i łagodzi ból. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo.
·         Olejek tymiankowy - wzmacnia system nerwowy oraz odpornościowy. Przynosi ulgę w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Ma właściwości przeciwbólowe, działa wiec przy nerwobólach, stawobólach oraz miesniobólach.  Dodawany do olejów bazowych przy masażach i preparatach kosmetycznych przyśpiesza gojenie ran, zapobiega zmianom ropnym w skórze. 


sobota, 20 czerwca 2015

OLEJEK HERBACIANY - SKARB NATURY - DLACZEGO POWINNAŚ GO MIEĆ


  Ten niezwykły kosmetyk o intensywnym i pięknym zapachu posiada wiele wspaniałych właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo, jest zatem idealny dla osób mających problemy skórne, takie jak grzybica, łuszczyca, wysypka czy trądzik.  
Nadaje się świetnie do pielęgnacji stóp – nie tylko ze względu na wspomniane już właściwości, ale także dlatego, że likwiduje związany z  ich poceniem uciążliwy zapach. 
Olejek z drzewa herbacianego powinien znaleźć się w kosmetyczce każdego miłośnika wypadów na łono natury. 
Dlaczego? Otóż skutecznie odstrasza owady! Łagodzi również ukąszenia i przyspiesza gojenie skóry. Sprawdzi się w walce z oparzeniami i podrażnieniami, a także chorobami gardła, migdałków i dziąseł (stosuje się go w płukankach jamy ustnej oraz inhalacjach).

RADY:
·         Przed bezpośrednim zaaplikowaniem nierozcieńczonego olejku herbacianego na podrażnione miejsce, warto sprawdzić jego działanie na skórze – jak każdy kosmetyk może bowiem uczulać.
·         Przy bólach gardła, należy płukać je roztworem z 2-3 kroplami olejku na 0,5 szklanki wody.
·         W leczeniu łupieżu świetnie sprawdzi się zmieszanie kilku kropli olejku z szamponem.
·         Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży i małe dzieci (do lat 3)!

Ciekawostka: Mimo nazwy, roślina z której wytwarzany jest olejek nie ma nic wspólnego z herbatą :) Została ona tak określona przez podróżnika Jamesa Cooka, który używał jej liści do sporządzania napoju przypominającego herbatę.
Więcej informacji o olejku z drzewa herbacianego oraz propozycje stosowania znajdziesz tutaj:





piątek, 19 czerwca 2015

OLEJEK LAUROWY - naturalny antybiotyk.


Drzewo laurowe to piękna roślina o bardzo aromatycznych liściach. Jednak poza przyjemnym dla oka wyglądem i wyjątkowym zapachem, wawrzyn (inna nazwa drzewa laurowego) może zaoferować znacznie więcej. Świetnie sprawdza się jako element kosmetyków, które otwierają możliwości czerpania z nich wielu dobroczynnych właściwości. 
Chciałabym zatem przedstawić dwa rewelacyjne kosmetyki:

1.      Olejek laurowy - dostępny tutaj: 

2.      Mydło z olejkiem laurowym - dostępne tutaj


Zacznijmy od olejku laurowego, który świetnie nadaje się zwłaszcza do skóry trądzikowej, tłustej oraz mieszanej. Wspaniale nawilża, a przede wszystkim działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i oczyszczająco.
 To kosmetyk idealny dla osób z problemami skórnymi: łagodzi podrażnienia, pomaga w leczeniu łupieżu, trądziku, egzemy i łuszczycy. 
Wspomaga również porost włosów i hamuje ich wypadanie, równocześnie zapobiegając przetłuszczaniu skóry głowy.  
Ale to jeszcze nie koniec! 
Olejek laurowy sprawdzi się również przy bólach mięśni i bólach reumatycznych – można więc zastosować go przy wykonywaniu masażu.
RADY:
·         Stosując olejek na skórę głowy zaleca się zmieszanie go z oliwą z oliwek (w proporcji 1:2).
·         Kosmetyk ten można stosować punktowo na wypryski.
·         Można wymieszać olejek z kremem i w ten sposób stosować na skórę.

Drugim, równie ciekawym i przydatnym kosmetykiem który chcę zaprezentować, jest mydło z olejkiem laurowym. Ma ono wszystkie wspaniałe właściwości, co sam olejek – działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, dlatego doskonale sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej lub z innymi problemami skórnymi. Silnie oczyszcza skórę, nie przesuszając i nie podrażniając jej przy tym. Likwiduje niedoskonałości, takie jak wypryski czy zaskórniki. Kosmetyk ten nadaje się do codziennej pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.
Myślę, że po przeczytaniu, jak wszechstronne są właściwości niezwykłego drzewa laurowego, każdy zgodzi się ze mną – olejek laurowy to wielki dar od natury :)